Cholera

cholera_wiem_o_zdrowiu

Forum -> cholera

Tytuł:cholera
Autor:joluś
18.3.2010, 14:25
hejka, pisze prace na temat tej choroby. Czy u was w rodzinie ktos kiedys chorowal? nie interesuja mnie sztywne definicje z interetu czy tez kasiazek ale prawdziwe ludzie relcje. Dziekuje i pozdrawiam.

Tytuł:cholera
Autor:Mrcin37
18.3.2010, 14:28
Mój dziadek prawdopodobnie chorował na cholerę, ale wtedy lekarze nie potrafili prawidlowo zdagnozowac choroby. Babcia opoiadała mi o tym kjak mialem 15 lat. Podobno dziadek zbyt mocno cie odwodnil poprzez czeste oddawanie kalu.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

cholera_ciekawostki

Ciekawostki

Mononukleoza

Najwięcej zapadalności na mononukleozę zauważa się w okresach wiosennym i jesiennym. Dzieci są na nią narażone wszędzie, przebywając w szkole, czy internacie, dlatego trudno jest zapobiec potencjalnemu zakażeniu.

Czy wiesz, że...

Półpasiec
Pierwszymi, często niezbyt niepokojącymi objawami półpaśca mogą być: wysoka temperatura, bóle głowy, gardła, ogólne złe samopoczucie, nadmierna potliwość, cienie pod oczami i rozdrażnienie.

Polecamy

Ospa
Ospa jest dość długą chorobą. To ile, trwa ospa zależy przede wszystkim od organizmu danego człowieka oraz czasu trwania określonych etapów.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pyralgina jest środkiem o działaniu rozkurczowym na poniektóre partie mięśni, który zawiera metamizol w dawce 500 mg.